Een leaseauto is heel praktisch. Velen krijgen van hun werk de mogelijkheid tot zakelijk leasen, terwijl anderen juist gaan voor private lease. Een vraag die echter misschien wel het meest gesteld is onder leaserijders, is of je ermee naar het buitenland kan. Want met het contract dat je afsluit ga je een verbintenis aan, waar tegelijkertijd ook wat voorwaarden aan verbonden zijn. En wat te doen met autopech met je leaseauto wanneer je op weg bent voor een vakantie?

Afhankelijk per contract

Een eenduidig antwoord op de vraag of je naar het buitenland mag is niet te geven. Dit komt omdat elke verzekeringsmaatschappij andere voorwaarden hanteert en ook het contract dat je afsluit mede bepaald wat de voorwaarde zijn. Wat daarom altijd belangrijk is, is om navraag te doen bij je leasemaatschappij. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Welke landen

Dan nog zit er over het algemeen verschil in de landen waar je mag rijden met je leaseauto. Vaak heeft de leasemaatschappij een aantal landen bepaald waar je wel mag rijden, maar zijn er ook uitsluitingen. Ook voor de tankkosten is dit belangrijk, deze kosten kun je namelijk niet altijd overal maken. Het kan daarom verstandig zijn om in Nederland te tanken alvorens je de grens oversteekt. In de groene kaart kun je tevens vinden in welke landen je nog verzekerd bent met je lease auto.

Buitenlandverklaring

In diverse Europese landen dien je in het bezit te zijn van een buitenlandverklaring. Dit moet je kunnen tonen wanneer de politie hiernaar vraagt. In de verklaring is aangegeven dat je toestemming hebt om met de auto in het buitenland te rijden. Een verklaring hiervoor kun je krijgen bij je leasemaatschappij.

Elektrisch rijden

Voor wie naar het buitenland gaat met een elektrische auto is een extra pas zeker aan te raden. Elektrisch leasen komt vaak samen met een pas waarmee je overal je auto kunt opladen. Echter worden deze passen helaas nog niet overal geaccepteerd. Als je pech hebt kan je daarom stil komen te staan. Een extra laadpas biedt je de mogelijkheid om ook bij laadpalen te laden die niet zijn verbonden met je leasemaatschappij.