Ben je van plan om een nieuwe tuin aan te leggen of om een nieuwe tuin aan te laten leggen? Dan is het belangrijk dat je begint met het maken van een tuinontwerp. Het tuinontwerp kun je zien als de bouwtekening van je woning. Zonder goede bouwtekening gaat er van alles mis tijdens de bouw van je woning. Datzelfde geldt dus ook bij de aanleg van een tuin, als je geen tuinontwerp hebt gemaakt.
Welke zaken neem je allemaal mee in het tuinontwerp?
Om te beginnen is het belangrijk om te inventariseren wat de wensen van de verschillende tuingebruikers zijn. Dat zijn naast mensen wellicht ook huisdieren. Denk over verschillende aspecten na, zoals:
- De verschillende zones in je tuin. Zoals bijvoorbeeld schaduwrijke zones, zones om in te zonnebaden en zones om in te spelen.
- De beplanting. Bedenk of je veel of weinig tijd wilt besteden aan het onderhoud van de beplanting. Als je weinig tijd aan het onderhoud van de beplanting wilt besteden, dan is het raadzaam om voor langzaam groeiende beplanting te kiezen. Daarnaast raden we je aan om voor een mix van winterharde- en seizoenplanten te kiezen. Op die manier staat je tuin er het hele jaar door een mooi bij.
- De afvoer van regenwater. De afvoer van regenwater is een onmisbaar element geworden in vrijwel iedere tuin. Dat komt omdat we steeds vaker te maken krijgen met zware regenval waardoor je tuin snel blank kan komen te staan en een groene aanslag op de tegels voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Daarom raden wij aan om bijvoorbeeld een ondergrondse drainagesysteem in je tuinontwerp op te nemen. Wat ook kan helpen om de hoeveelheid water je tuin te beperken, is het aansluiten van een regenton op de afvoer van je dakgoot.
Dit zijn zomaar een paar zaken die in het tuinontwerp moeten worden meegenomen. Een ontwerp voor je tuin laten maken kan een verstandige keuze zijn, als je er zeker van wilt zijn dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.
Bedenk: is een nieuwe tuin echt nodig of is tuinrenovatie voldoende?
Even een heel ander punt: als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het goed om even stil te staan bij de vraag of je echt een nieuwe tuin nodig hebt of dat je tuin laten renoveren voldoende is. Tuinrenovatie is het gedeeltelijk opknappen van je tuin. Het kan uitkomst bieden als slechts enkele onderdelen van je tuin niet meer naar wens zijn.
Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je terras is verzakt, beplanting veel te groot is geworden of als je problemen hebt met de afvoer van regenwater. In dat geval is het veel voordeliger en milieuvriendelijker om je tuin te renoveren in plaats van een geheel nieuwe tuin aan te leggen.
Bovendien hoef je bij tuinrenovatie in de meeste gevallen geen tuinontwerp te maken, omdat het immers maar om een gedeelte van je tuin gaat.
We hopen dat je met de tips uit dit artikel een goed tuinontwerp kunt laten maken en/of dat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over de vraag of je een nieuwe tuin wilt of dat je jouw tuin wilt laten renoveren.